П`ятниця, 17.05.2024, 00:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Травень » 13 » Підсумки XV Спортивних ігор учнівської молоді Тернопільщини зі спортивного туризму
13:07
Підсумки XV Спортивних ігор учнівської молоді Тернопільщини зі спортивного туризму
XV Спортивні ігри учнівської молоді Тернопільщини зі спортивного туризму
РАДІСТЬ ПЕРЕМОГИ


Спортивний азарт і жага перемог особливо загострюються навесні, коли природа прокидається та наповнюється барвами та ароматами.

Саме у царство комах, протоптаних стежок та голосистих птахів злітаються сильні духом діти, щоб зрівнятися між собою у туристичних навичках, накопичених за цілий рік.

Цьогоріч щоб провести XV Спортивні ігри учнівської молоді зі спортивного туризму, вид пішохідний туризм, присвячених Дню Героїв, до себе поманила Лановеччина. Низькі температури, пориви вітру, короткочасний дощ були додатковими випробуваннями для юних туристів.

Три дні змагальницького темпу загострювали бойовий дух і додавали наснаги. 5 травня, відразу після відкриття змагань, учасникам довелося одягати страхувальні системи та муфтувати карабіни, щоб поборотися на «особистій смузі перешкод». Найкращі результати показали: серед юнаків – Демчук Андрій (с. В.Бірки, Тернопільський район, І місце), Лящук Віктор (смт. Почаїв, Кременецький р-н, ІІ місце), Миколаїшин Максим (с. В.Бірки, Тернопільський район, ІІІ місце); серед дівчатГабян Леонідівна (с. В.Бірки, Тернопільський район, І місце), Біловус Марія (Зборівський район, ІІ місце), Стрілковська Христина  (с. В.Бірки, Тернопільський район, ІІІ місце).

Наступного дня на «смузі перешкод командній» учасники виступали командами, відповідно до району, який представляли. Приємно здивувала команда Почаївського будинку школяра, що презентувала Кременецький район та виступала останньою, але показала найкращий результат. На другому місці в турнірній таблиці опинилася команда смт. Микулинецького центру туризму з Теребовлянщини, на третьому – команда Зборівського району.

Смакуючи, як належить, перемогу, радіючи, що частина перешкод вже позаду, туристи вирушили до с.Борщівка, де на них чекав концерт народних колективів танцю та пісні, інсценізовані вистави мешканців села, які присвячені безмежній відвазі лицарям – патріотам і тематична екскурсія до місцевого музею Героїв.

За ніч туристи повинні були повністю відновити сили, бо попереду їх очікував найважчий день змагань. 7 травня о 8 годині ранку з попутнім невеликим дощем команди по черзі розпочинали 5-годинну мандрівку скелями, ярами, урвищами та лісами Лановеччини. Учасники боролися з непередбачуваним рельєфом, наводили переправи через балки та ріки, спускалися по стрімких схилах та широких проваллях, показували свої навички у вмінні надання долікарської допомоги і транспортуванні умовно потерпілого та орієнтуванні. «Крос-похід» закінчився дуже вдало, і з переможною радістю фінішну стрічку першою перетнула команда Микулинецького центру туризму з Теребовлянщини, (тренер Андрій Капуста). Першу трійку замкнули Кременецький та Бучацький райони.

Окрім того, організатори змагань Тернопільський обласний комунальний центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді (директор Роман Гудима), подбали і про творчий розвиток учасників – відбулися конкурс розпалювання вогнища та патріотичної пісні.

А незначний дощ не був на перешкоді для танцювального вечора, який був озвучений гуртом «ФА МАЖОР».

Неділя – день закриття – лагідні і довгоочікувані промені сонця примножили святковий настрій урочистої миті. Народний духовий оркестр Юзьковецької сільської ради, (диригент – голова сільської ради Михайло Кутрань) в урочистих вбраннях на лісовій галявині творили перлини духової музики.

Почесне звання переможців ХV Спортивних ігор з виду спортивний туризм здобули команди: Почаївського БТШ Кременецького району (керівник Людмила Загоруйко), Микулинецького ЦТКУМ, Теребовлянського району (керівник Андрій Капуста), Зборівського району (керівники: Олег Жеграй, Володимир Гармідер), що посіли відповідно I, II і III загально-командні місця.

Однозначно, що лише за умови наявності меценатів та відповідального ставлення установ-організаторів, яким і належить висловити особливу подяку, захід був проведений на високому рівні. Особливу вдячність необхідно сказати начальнику відділу освіти Лановецької районної державної адміністрації Валентині Ратушко, Тернопільському обласному спортивно-туристському клубу в особі директора Валерія Старичкова, регіональному відділенню пошуково-рятувальної служби і командиру підрозділу Богдану Решетусі та заступнику Олексадру Вівчару, Голові обласного ФСТ «Колос» Георгію Гунтіку, директору обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Володимиру Ванджурі.

Нехай туристські стежки, наполегливість, здоровий спосіб життя сприяють новим зустрічам юних мандрівників та вдалим стартам на спортивно-туристських дистанціях.

                                                                                                                   Р.С.Романишин


Переглядів: 883 | Додав: posejdon | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]